piątek, 14 października 2011

Dieta 1000 kcal, Uroda, kosmetyki, zdrowie, kuchnia, dieta, pielęgnacja ciała

Dieta 1000 kcal polega na bardzo dokładnym dobowym liczeniu kalorii spożywanych posiłków.
Wartość energetyczna posiłku nie powinna przekraczać 1000 kalorii co jest dosyć trudne w opanowaniu i wymaga
dużo samozaparcia. W pierwszych 7 dniach stosowania diety należy bezwzględnie zapisywać spożywane posiłki

  Dieta 1000 kcal polega na bardzo dokładnym dobowym liczeniu kalorii spożywanych posiłków. Wartość energetyczna posiłku nie powinna przekraczać 1000 kalorii co jest dosyć trudne w opanowaniu i wymaga dużo samozaparcia. W pierwszych 7 dniach stosowania diety należy bezwzględnie zapisywać spożywane posiłki aby móc kontrolować ich spożywanie i móc zmniejszać ilość energii dostarczanej organizmowi.
 Stosując dietę 1000 kcal w ciągu dnia spożywamy 5 posiłków:

     śniadanie - 200 kcal
     II śniadanie - 150 kcal
     obiad - 350 kcal
     podwieczorek - 100 kcal
     kolacja - 200 kcal

Jeśli będzie się przestrzegać powyższych zasad bardzo rygorystycznie, dieta zapewnia ubytek wagi w ciągu tygodnia rzędu 0.5- 1.0 kg.

       W diecie powinny znaleźć się białka węglowodany i tłuszcze. Menu musi składać się z warzyw, owoców, chudego mięsa, ryb, kasz gryczanych oraz produktów zbożowych.
W diecie nie wolno stosować dosładzaczy, wędliny, tłustego mięsa, żółtego sera. Kategorycznie nie wolno spożywać alkoholu.

       W ciągu dnia dodatkowo należy spożywać 3 litry wody z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Dieta 1000 kcal. Przykładowy jadłospis

     I śniadanie.
           kawa lub herbata,
           jogurtu 0%
           2 łyżeczka otrąb;
           2 mandarynki
     II śniadanie
           cienka kromka chleba razowego,
           plaster chudego białego sera,
           1/2 pomidora
     Obiad:
           mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano,
           podsmażona na łyżcze oliwy;
           250 g miesznki wielowarzywnej;
           szkl. soku pomidorowego
     Kolacja
           sałatka z 1 ugotowanego ziemniaka,
           250 g mrożonki z brokułów;
           plastra szynki,
           3 łyżki jogurtu,
           łyżka musztardy,
           oregano

     I śniadanie
           kawa lub herbata
           kromka grahama,
           2 plasterki białego sera
           łyżeczka dżemu niskosłodzonego;
     II śniadanie
           średnia pomarańcza,
           jogurt 0%
     Obiad
           kostka z morszczuka smażona na łyżce oliwy,
           ugotowany ziemniak,
           1/2 szkl. fasolki szparagowej,
           surówka z pomidora,
           1/2 cebuli,
           2 łyżek kukurydzy,
           2 łyżek jogurtu,
           szkl. soku pomidorowego
     kolacja
           sałatka z 50 g wędzonej piersi kurczaka,
           2 łyżki groszku,
           mały ziemniak,
           1/2 szkl. białej kapusty,
           1/2 papryki + cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz